Vi producerar vår honung utan miljögifter eller läkemedel. En del av våra samhällen står på marker som har ekologisk odling. Vi är varsamma vid tappning och burkning vilket innebär att du får en god och hälsosam honung när du köper RockaBiGårdens honung.
En del honung får ett vitt mönster på insidan vilket är helt normalt när honungen har mycket låg vattenhalt.
Inte heller är honungen alltid len som smör då en del blommor ger en honung med något större kristaller vid kanderingen. Självklart går det att genom bearbetning få även den honungen helt utan kristaller men vi väljer att se till att honung har en annan koncistens än smör och salva.
I Sverige är nästan all honung som kommer från Sverige kristalliserad eller kommer att kristallisera sig om den inte är behandlad på något sätt. Det är enbart honung från några få blommors nektar som inte kristalliserar sig - den mest kända är den från robinia (Robinia pseudoacacia) som fått namnet Akaciahonung då det latinska namnet betyder "falsk akacia".
Att Akaciahonung inte kristalliseras beror på dess höga halt av fruktsocker.
Här i Skaraborg där det odlas raps och ryps på stora fält kristalliserar sig honungen, när bina dragit in nektar från dessa fält, mycket fort och blir om den inte rörs eller ympas mycket hård och ibland även med stora kristaller.
Som Du ser på bilden finns här i området honung med mycket varierande färg, men även med olika smak, doft och konsistens.
Färsk eller nysungad honung har en något annorlunda smak än den kanderade. Vi som är biodlare tycker själva att nyslungad honung är den stora delikatessen. Vi kan precis som inför kräft-/surströmmingspremiär längta efter de första dropparna honung vi får på sommarn. En delikatess.
Många år har vi stått på Varas höstmarknad och sålt vår nyslungade honung. Den är flytande när vi säljer den men kommer så småningom att kristallisera sig om den då inte redan är uppäten.
Nyslungad honung smakar extra bra på youghurten, filen eller gröten. Men tipsa oss gärna om hur ni hellst använder den.
Ympning gör man för att få en snabbare och jämnare kristallisering av honungen. Hittade det här recepte på Lindhem.se och vi har använt det sedan dess.
0,1 kg (10%) kristalliserad honung, det går också bra att använda en tidigare gjord ymp
0,9 kg (90%) nyslungad honung, 20-25°C.
Tänk på att
Copyright © All Rights Reserved