Honung

HONUNG!!!

Vi producerar vår honung utan miljögifter eller läkemedel. En del av våra samhällen står på marker som har ekologisk odling. Vi är varsamma vid tappning och burkning vilket innebär att du får en god och hälsosam honung när du köper RockaBiGårdens honung.


En del honung får ett vitt mönster på insidan vilket är helt normalt när honungen har mycket låg vattenhalt.


Inte heller är honungen alltid len som smör då en del blommor ger en honung med något större kristaller vid kanderingen. Självklart går det att genom bearbetning få även den honungen helt utan kristaller men vi väljer att  se till att honung har en annan koncistens än smör och salva.


I Sverige är nästan all honung som kommer från Sverige kristalliserad eller kommer att kristallisera sig om den inte är behandlad på något sätt. Det är enbart honung från några få blommors nektar som inte kristalliserar sig - den mest kända är den från robinia (Robinia pseudoacacia) som fått namnet Akaciahonung då det latinska namnet betyder "falsk akacia".


Att Akaciahonung inte kristalliseras beror på dess höga halt av fruktsocker.


Här i Skaraborg där det odlas raps och ryps på stora fält kristalliserar sig honungen,  när bina dragit in nektar från dessa fält, mycket fort och blir om den inte rörs eller ympas mycket hård och ibland även med stora kristaller.


Som Du ser på bilden finns här i området honung med mycket varierande färg, men även med olika smak, doft och konsistens.


Nyslungad honung

Färsk eller nysungad honung har en något annorlunda smak än den kanderade. Vi som är biodlare tycker själva att nyslungad honung är den stora delikatessen. Vi kan precis som inför kräft-/surströmmingspremiär längta efter de första dropparna honung vi får på sommarn. En delikatess.


Många år har vi stått på Varas höstmarknad och sålt vår nyslungade honung. Den är flytande när vi säljer den men kommer så småningom att kristallisera sig om den då inte redan är uppäten.


Nyslungad honung smakar extra bra på youghurten, filen eller gröten. Men tipsa oss gärna om hur ni hellst använder den.


Ympning

Ympning gör man för att få en snabbare och jämnare kristallisering av honungen. Hittade det här recepte på Lindhem.se och vi har använt det sedan dess.


YMPEN


0,1 kg (10%) kristalliserad honung, det går också bra att använda en tidigare gjord ymp


0,9 kg (90%) nyslungad honung, 20-25°C.


 • Rör ner den nyslungade honungen, lite i taget, med el-visp och degkrokar, tills allt är blandat.
 • Sätt ner en termometer, och täck med plastfilm. Ställ in i kyl, 5 - 8°C.
 • Då blandningen kommit ner till +10°C röres den kraftigt med el-visp och degkrokar till dess att allt är väl blandat. Om du inte har en termometer, och har problem att bestämma när blandningen kommit ner till +10°C kan Du röra flera gånger med någon timmes mellanrum.
 • Därefter röres var 8:e timma tills ympen ändrar konsistens och blir smidig, (liknar en salva). Då är den klar att användas. Detta kan ta några dagar, men det går fortare om levande ymp användes till start. När Du tror ympen är klar, rör minst ett dygn till, till dess Du lärt hur den skall se ut, ympa sedan.
 • Ympen håller ca 4 veckor i kylen, och räcker till 3 st satser nyslungat på vardera 50 kg. (3 x 0,3 kg) kvar blir 0,1 kg att göra ny ymp av. (Du kan givetvis ändra och göra större eller mindre sats ymp åt gången, bara proportionerna behålles)
 • Frys överbliven ymp till startkultur nästa år.YMPNING


 • Nyslungad VÄL SKUMMAD honung, med en temperatur på 25 - 27°C.
 • Palla upp kärlet för att undvika kyla underifrån.
 • Väg upp ymp motsvarande 0,5 - 0,7% av total vikt.
 • Rör ner nyslungad honung i ympen tills volymen minst dubblats - gärna fyrdubblats.
 • Rör ner den spädda ympen i honungen med en lågvarvig kraftig borrmaskin. En vanlig hobbymaskin duger inte, den bränner garanterat till skrot. Tänk på att när ympen är väl inblandad, så tappa ut lite honung genom tappkranen, och häll tillbaka i kärlet. Blanda ner detta också, annars kommer inte första burken att vara ympad!
 • Tappa efter 0,5 - 2 timmar
 • Ställ burkarna i 18 - 22°C, (en del biodlare föredrar 16 - 18°C, men jag tycker att det ger för små kristaller, strukturen på honungen går förlorad. Pröva Dig fram). Klara efter något dygn.Tänk på att


 • inte luta burkarna om Du flyttar dem, det ser inte vackert ut på glasväggen, honungen är fortfarande flytande.
 • temperaturen skall vara jämn. Lägre temperatur ger finare kristaller. För snabb temperatursänkning kan göra att honungen släpper från glaset.
 • inte vänta för länge med tappningen, kristalliseringen går snabbt när den sätter igång
SvenskaBin
SvenskaBin
SvenskaBin

Copyright  ©  All Rights Reserved