Andra Biprodukter

Olika produker som går att ta tillvara från honungsbiet:


Vax

Vaxet använder bina för att förvara sin mat. De bygger sexkantiga celler då dessa gör att det ryms mest nektar i en kaka med sexkanter. Vax kan vara allt från vitt till riktigt klart gult, ibland nästan gulbrunt. Äldre vax är ofta lite gråvitt, men vax blir inte dåligt med åldern.


Vax går bland annt att använda i skönhetsprodukter, ljus, träskydd och som smörjmedel. Vax säljs i kakor (plattor med pressade celler), pellets eller i hel bit.


Säg till om du önskar köpa vax, så hjälper vi dig, antingen genom att vi själv säljer eller genom att hänvisa till någon av våra kontakter.


Pollen

Protein behöver även våra bin och det får de från pollenet, frömjölet, i blommorna. Det är också här som pollinerare som bina uppfyller sin största och viktigaste arbete.

Pollen fryses och torkas därefter och säljs som hälsokost. Smakar lite beskt men gott att blanda i müsslin eller i "smothisen".


Bibröd

Bin lägger in pollen i celler för att lagra det till det behövs senare. De fermenterar pollenet och detta gör att pollenet håller sig länge i cellerna.


Propolis/Bikitt

För att rengöra i kupan och för att täta denna används propolis som har en antibiotisk verkan. Propolis används som hälsokost både för invertes och utvertes bruk.

Råvaran för att tillverka propolis kommer från barrträdens kåda och harts från vissa lövträds knoppar.


Drottninggelé

Den mat som drottningen blir uppmatad med. Det som gör att ett honbi blir drottning eller arbetsbie är maten. Bidrottninggelé marknadsförs oftas som Royal Jelly och Gelée Royale.


Bigift

Det senaste inom kosmetikaindustrin mot rynkor. Läs gärna det här och tyck vad du vill, men det kostar allt ganska mycket, tycker i alla fall vi.


Giftet innehåller många olika ämnen och har tidigare används vid behandling av reumatiska sjukdomar, men giftet är mycket allergent så det är inget någon bör göra på egen hand. Det är dock mycket ovanligt med svåra allergiska reaktioner såsom allergichock eller anafylaktisk chock.


Om du får ett bistick bör du avlägsna gadden snarast genom att skrapa bort den. Använd inte pincett då pressar du in giftet i din kropp. Ett bistick gör ont men oftast inte så länge - tur i oturen, för otur är det. Bin är vänliga djur som enbart sticker om de känner sig hotade.
Copyright  ©  All Rights Reserved