Varroakvalstret (Varroa destructor), är en parasit som lever på honungsbin. Den vuxna honan är rödbrun och mäter c:a 1,2 x 1,7 mm. Kvalstret, som lever av binas blodvätska (hemolymfa), angriper både vuxna bin och biyngel.
Varroa kan bara föröka sig på biyngel. Kvalsterhonorna går ned i yngelcellerna innan bina täcker dem med vaxlock. Hela fortplantningsprocessen, äggläggning och parning, sker i den täckta cellen. När biet är fullbildat och kryper ut ur cellen följer den ursprungliga kvalsterhonan och hennes fullbildade honliga avkomma med ut ur cellen. Varroahannen och de outvecklade stadierna av varroahonorna dör inom kort och dessa har således inget liv utanför yngelcellen.
Kvalstrens antal kan fördubblas på ungefär tre veckor under yngelsäsongen. I extrema fall kan antalet öka mer än 100 gånger på en säsong. En del kvalster dör under vintern, men i medeltal sker det ungefär en tiodubbling av kvalster från en säsong till den nästa.
Från Bert Thryborn kurs på Drottningodlarföreningen i Skaraborg.
Semitransparent utveckling
Utsot
Behöver inte betyda Nosema, men hjälper till att sprida Nosema om parasiten finns i samhället
Spridningsvägar
Effekter
Påverkar utveckling av nosema
NYTT vax varje år i yngellådorna!
Utbyggda och skattade ramar från skattlådorna har mycket få drönarceller – om ens några. De får bli det nya yngelrummet. Häng in drönarramar så kommer de flesta varroakvalstren att invadera dessa och kan skäras ut.
Kontroll - behandling
OBS - fungerar inte med att frysa ramar eller annat än ovan
Lämplig tid - slutet av April för att undvika ungbin som kanske inte har blivit infekterade (än).
Antal sporet/synfält Angreppets svårighetsgrad
1-5 Svagt
6-100 Måttligt
över 100 Starkt
Copyright © All Rights Reserved